(20)

Aaveiden Eesti : Kummitustarinoita Virosta

e-kirja


Kummituksista kertoillaan Virossa pilke silmäkulmassa, mutta silti ylpeänä. Suhtautuminen aaveisiin on yllättävän luonnollista. Niitä on, ne ovat olleet joskus ihmisiä ja ne nyt vain elävät täällä seuranamme.

Tämän kokoelman aavetarinoiden matkassa kuljetaan moniin Viron tunnettuihin kartanoihin tai linnoihin; Kolgaan, Palmseen, Alatskiville ja Sangasteen sekä Haapsaluun, jonka Valkea daami on kenties Viron kuuluisin kummitus. Myös Tallinnaan ja Pärnuun tutustutaan aaveiden opastuksella. Rannan pyhä tammi ja Leevakun metsässä lymyävät yliluonnolliset vaarat ovat esimerkkeinä vanhoista kansantarinoista, joita kerrotaan yhä.

Kaikki virolaiset aavetarinat eivät silti ole vanhoja. Tallinnan lähiöissä liikkuu kulkijoita, joista osa ei ole tästä maailmasta lainkaan. Hylättyjen vankiloiden seinät kertovat tarinoita neuvostoajalta.

Aavetarinat ovat herkullisinta Eestinmaata ja niitä on valtavasti. Suuri osa kulkee edelleen vain suullisessa muodossa. Siksi niistä kannattaakin kysyä paikallisilta. Näin on pitkälti syntynyt myös tämä kokoelma. Suomalaiskirjailijat Ville Hytönen ja Tuulia Matilainen pitävät kumpikin Viroa toisena kotimaanaan ja ovat keränneet tarinoita itselleen tutuista paikoista ja maisemista.

Tervetuloa matkalle aaveiden Eestiin!