(1)

De gula middagsblommorna

e-kirja


Dolores Parras mormor och morbror har aldrig visat något större intresse för henne. Efter att mamman dött i barnsäng, och pappan strukit med i inbördeskriget, var barnskötaren Lucia hennes enda fasta punkt. Och nu, vid sjutton års ålder, har mormodern plötsligt bestämt sig för att skicka henne till Barcelona – långt ifrån Costa Blancas stränder. Varför vill Dolores egen familj så gärna bli av med henne? Och kommer hon någonsin kunna återvända hem?

Innan Dolores måste resa till sitt nya arbete i Barcelona får hon en present av Lucia. Det är en dagbok som tillhört hennes mamma. Och när hon en dag lyckas låsa upp boken får hon sitt livs chock. Det visar sig nämligen att hennes familj inte alls är vad de utgett sig för att vara. Faktum är att Dolores själv inte är den hon trott. I jakten på sitt ursprung hamnar hon så småningom på villovägar, och plötsligt befinner hon sig i en situation hon aldrig någonsin kunnat föreställa sig. Vart hör hon egentligen hemma?

Sonia Strömberg föddes 1929 och växte upp i det lilla sågverkssamhället Rundvik i Västerbotten. Genom att läsa kvällskurser skaffade hon sig tidigt en utbildning och flyttade sedan till Mölndal där hon arbetade som gymnasielärare under många år. När en hörselnedsättning tvingade henne att pensionera sig i förtid, bestämde hon sig för att skriva romaner. Det blev hela 19 böcker fram till hennes bortgång 2017.