(37)

Jerusalem: Kaupungin elämäkerta

äänikirja


Jerusalemin tarina on koko maailman tarina.

Jerusalem on kahden kansan pääkaupunki ja kolmen uskonnon pyhä paikka. Suurvallat ovat tavoitelleet sitä hallintaansa, tuomiopäivän tapahtumien odotetaan toteutuvan siellä ja kaupunki on kulttuurien taistelukenttä. Montefioren Jerusalem tarjoaa näköalan kaupungin 3 000-vuotiseen historiaan, johon sisältyy niin uskoa, verilöylyjä, fanaattisuutta kuin rauhallista rinnakkaineloa.

Miten tästä pienestä, etäisestä kaupungista tuli pyhä kaupunki, ”maailman keskus” ja avain oman aikamme Lähi-idän rauhaan? Montefiore kuvaa kiehtovasti alituisesti muuttuvan kaupungin monimuotoisuutta ja sen asukkaita. Jerusalemin elämäkertaa luonnehtivat sodat, rakkaustarinat ja ilmestykset, niiden kuninkaiden, keisarinnojen, profeettojen, runoilijoiden, pyhimysten, valloittajien ja huorien kokemukset, jotka rakensivat ja hävittivät Jerusalemia ja kronikoivat sen tapahtumista. Montefiore valottaa arkistomateriaalin, uusien tutkimusten sekä oman sukunsa dokumenttien pohjalta pyhyyden ja mystiikan, identiteetin ja valtiokäsityksen syvintä olemusta. Jerusalem on ainutlaatuinen kuvaus kaupungista, jossa monet yhä uskovat apokalypsin toteutuvan. Se näyttää, miten Jerusalemista tuli Jerusalem, ainoa kaupunki, joka on olemassa sekä taivaassa että maan päällä.

Palkitun brittihistorioitsija Simon Sebag Montefioren teokset ovat olleet maailmanlaajuisia arvostelu- ja myyntimenestyksiä, ja niitä on käännetty yli 47 kielelle. Montefiore tunnetaan paitsi perusteellisesta tutkimustyöstään myös lentävästä kynästään ja otteessaan pitävästä tekstistään. Antony Beevor onkin verrannut esimerkiksi Montefioren Romanovit-teosta Game of Thronesiin –jälkimmäisen tappioksi.


Lukija: Panu Kangas
Kesto:

4.1

37 arvosanaa

Marla

17.12.2023

Todella mielenkiintoinen historiikki ja hyvä lukija.

Martti

11.6.2023

Laaja katsaus läpi vuosisatojen

Anonyymi

10.6.2023

Todella paljon asiaa