(175)

Liian ihmeellinen maailma? Asperger-ihmiset kertovat

äänikirja


Aspergerin oireyhtymä on häiriö, sairaus ja vamma – näin sen määrittelevät tutkijat, lääkärit ja kasvattajat. Mutta kokevatko Asperger-ihmiset itse olevansa vammaisia ja kärsivänsä?

Millaista on, kun puheensorina sekoittaa ajatukset, ja valo tuntuu räjäyttävän aivot pellolle? Kun tarkoituksettomat lausahdukset ja valkoiset valheet eivät käy järkeen? Kun tiedonjano on loppumaton, mutta koulunkäynti mahdotonta? Millaista on, kun ajatukset purkautuvat tarinoiksi ja runoiksi, kuviksi, sävellyksiksi, elokuviksi, peleiksi? Millaista on elää maailmassa, jossa monimutkaisten matemaattisten yhtälöiden ymmärtämiseen menee sekunnin sadasosa, mutta kanssaihmisten käytöstä ei tajua koskaan?

"Liian ihmeellinen maailma – Asperger-ihmiset kertovat" päästää ääneen ihmisiä, joilla on diagnosoitu Aspergerin oireyhtymä eli autismikirjon häiriötaso 1–2. Haastatteluissa kokemuksistaan kertoo alakouluikäisiä, teinejä, opiskelijoita ja jo työelämässä olevia. Kirjassa on myös vanhempien tarinoita elämästä erityislaatuisten Asperger-lasten kanssa. Faktaosioissa tarjoillaan perustietoa oireyhtymästä, terapioista, liitännäisoireista, koulu- ja opiskelumahdollisuuksista sekä yhteiskunnan tukipalveluista.

Heli Rantala on toimittaja ja tietokirjailija, joka on saanut tutustua autismikirjon maailmaan. Rantala asuu Pohjois-Pohjanmaalla perheensä kanssa.


Lukija: Maria Jyrkäs
Kesto:

4.0

175 arvosanaa

Anonyymi

8.12.2023

Loistava

Siiri

22.8.2023

mahtava kirja mutta sen nimi aiheuttaa kynnyksen lukea/kuunnella se

Noora

24.7.2023

Mielenkiintoinen ja monipuolinen.