(462)

Miehet selittävät minulle asioita

äänikirja ja e-kirja


Miehet selittävät minulle asioita on kulttimaineeseen noussut teos, jonka nimiessee on synnyttänyt arkipuheessa viljellyn termin miesselittäminen, mansplaining.

Kokoelman avaavassa kirjoituksessa Solnit kuvaa viihdyttävästi ja terävästi, kuinka moninaisissa tilanteissa ja huomaamattaan miehet vähättelevät naisen tietämystä ja toisaalta erehtyvät luulemaan liikoja omasta tietämyksestään. Solnit myös osoittaa, että vaikka arkipäivän miesselittäminen voi vaikuttaa harmittomalta, on naisten äänen vaientaminen aina vallankäyttöä, joka vaikuttaa väistämättä yhteiskuntaan ja sen tasa-arvoisuuteen.

Muissa esseissä Solnit käsittelee muun muassa sukupuolittunutta väkivaltaa, Dominique Strauss-Kahnin tapausta, avioliittoa, Virginia Woolfia, sukupuolista häirintää, nimeämisen voimaa ja solidaarisuutta. Viiltävä, analyyttinen ja viihdyttävä kokoelma kuuluu jokaisen yhteiskunnasta ja vallasta kiinnostuneiden kirjahyllyyn.Kirjailija, historiantutkija ja aktivisti Rebecca Solnit (s. 1961) on kirjoittanut useita teoksia, jotka käsittelevät esimerkiksi feminismiä, historiaa ja sosiaalisia suhteita. Miehet selittävät minulle asioita on tuonut amerikkalaisen Solnitin laajemman yleisön tietoisuuteen.


Lukija: Satu Paavola
Kesto:

4.0

462 arvosanaa

Janina

29.5.2023

Kannattaa kuunnella ja pohtia tasa-arvon toteutumista

Anonyymi

22.5.2023

Kirjan nimi olisi yhtä hyvin voinut olla "tarinoita wokettamisen etulinjasta". Osa täyttä totta, mutta osittain todella haettua uhriutumista. Ei kuitenkaan harmita, että tämän kuunteli; auttaa ymmärtämään ajatusmaailmaa.

outi

30.9.2022

Olipa huono.