(70)

Naondel: Punaisen luostarin kronikoita

äänikirja


Järisyttävä tarina tyttöjen ja naisten alistamisesta - ja voimasta. Palkitun Maresin itsenäinen jatko-osa Naondel palaa ajassa taaksepäin, Punaisen luostarin perustamista edeltäviin tapahtumiin. Nuorille aikuisille suunnatussa kirjassa päähenkilöt, naiset ja tytöt kertovat kukin oman, ravisuttavan tarinansa. Kaikkia yhdistää sama kohtalo: joutuminen julman Iskanin haaremiin. Kaunis mutta säälimätön romaani vangitsee lukijan tiukkaan nyrkkiinsä, josta on vaikea ravistella itseään irti. Upeasti kirjoitetulle, intensiiviselle tekstille voi kuitenkin vain antautua. Ensimmäisenä ääneen pääsee Kabira. Tytönelämäntehtäväksi on annettu vaalia Anjia, lähdettä, jonka suunnattoman voiman niin hyvään kuin pahaan vain hän tuntee. Hyvässäperheessä kasvanut nuori Kabira rakastuu visiirin poikaan, Iskaniin, ja huumassaan hän tulee paljastaneeksi miehelle lähteen salaiset voimat. Vallanhaluinen Iskan tajuaa heti voivansa hyödyntää lähdettä ja tyttöä omiin, paholaismaisiin tarkoituksiinsa. Muut naiset saapuvat haaremiin kuka mistäkin syystä.Nomadiheimosta tulevaGarai on joutunut myytäväksi orjamarkkinoilla. Orseola taaskuuluu puissa elävästä kansaan, unienkutojana hän pystyy vaikuttamaan toisten uniin ja niiden sisältöön. Voimakkaaseen naissoturi Sulaniin Iskanin väkivaltaisuus kohdistuu erityisen raakana. Sisarellinen yhteishenki ja tahto ei synny hetkessä, mutta naisten ja tyttöjen voima on suunnaton, kun on oikea hetki toimia. Maria Turtschaninoffin romaani Maresi on ollutmahtava menestys. Sille on myönnetty mm. Finlandia Junior -palkinto 2014. Maresin ja Naondelin julkaisuoikeudet on myyty jo yli kahteenkymmeneen maahan! Maresista sanottua: Kirja on ankara ja lempeä, väkivaltainen ja hellä, runollinen ja toiminnallinen. Ei joko tai vaan sekä että. Se valaa lukijaansa tahtoa, toivoa ja optimismia ja rohkaisee kulkemaan valoa kohti, pelotta. (Johanna Vuoksenmaa, Finlandia Junior -palkinnon perusteluissa) The prose has both airy lightness and solid weight; a tangible physicality that is entirely convincing. The novel is at once contemporary and timeless. --- Its unwavering feminism is resolutely modern, resonating with a range of texts from Ursula Le Guin's 2001 Tales from Earthsea to Disney's Frozen. At the same time, it feels authentically ancient and mythic. --- At the conclusion of her story, Maresi observes: "It feels strange to think of my words next to books I have read so many times These words will still be here long after I am gone." The same may prove true of Maresi itself. (The Guardian)

Maria Turtschaninoff on syntynyt Helsingissä 1977. Ylioppilastutkinnon suoritettuaan hän aloitti opinnot Göteborgin yliopistossa. Valmistuttuaan vuonna 2000 filosofian maisteriksi hän palasi Suomeen ja alkoi työskennellä Radio Vega -kanavan toimittajana. Nykyisin Turtschaninoff asuu Karjaalla ja työskentelee vapaana kirjailijana.


Lukija: Anni Kajos
Kesto:

4.3

70 arvosanaa

A

13.1.2021

Kirja oli hyvä. Se oli paljon mielenkiintoisempi ja tarinaltaan rikkaampi kuin sarjan ensimmäinen osa. En kuitenkaan pitänyt siitä, että kirjan koko juoni perustuu henkilöihin kohdistuvalle seksuaaliselle väkivallalle. Oli mukavaa vaihtelua, että koko kirja oli itsenäinen osa, jonka tapahtumat sijoittuivat aikaan ennen sarjan ensimmäistä kirja ja, jossa kerrottiin, miten punaisen luostarin sisarkunta on saanut alkunsa. Toisinaan toivoin, että päähenkilöihin olisi tuotu entistä enemmän syvyyttä, että heidän tarinansa, persoonansa ja ajatuksensa olisivat olleet monien kohdalla muutakin kuin pintaraapaisu.