(38)

Rakkaat sanat

äänikirja


Sanathan ovat simppeleitä olioita. Semmoisen kun kakaisee ulos, kuulija tietää missä mennään ja pulinat pois. Omena on omena on äpple on apple. Entäpä sitten sellaiset sanat kuin vapaus tai pyhä? Ehkä ne, kuten omppukin, ovat sittenkin sanoja, joiden kohdalla kannattaa katsoa tarkemmin.

Rakkaat sanat käy läpi viljalti tärkeitä, isoja, pieniä, hauskoja tai kuolemanvakavia sanoja ja kertoo kielitieteilijän taidolla ja tarkkuudella, mistä ne tulevat, ja joskus ehkä myös veikkaa, mihin ne ovat menossa. Kirjan tekstit näyttävät konkreettisella ja lähestyttävällä tavalla, kuinka ihmissuhteiden, politiikan, talouden ja sen sellaisten elämänalueiden sanasto on muuttunut arvotukseltaan, painotukseltaan ja merkitykseltään - kielen maailmassa ei ole mitään ikuista ja pysyvää, vaikka joskus meille ehkä niin tahdotaan väittääkin.

Janne Saarikiven tyyli on loistava yhdistelmä tieteellistä tarkkuutta ja silmiäavaavaa humorismia. Rakkaat sanat saa lukijansa miettimään omia rakkaita sanojaan ja niiden historiaa - siis itseään - uudella tavalla.


Lukija: Pertti Huuskonen
Kesto:

4.2

38 arvosanaa

Tomi

24.10.2023

mielenkiintoinen ja pääosin oivaltava mutta ei aina ihan niin oivaltava kuin olisi toivonut. mutta mikäpä olisi