(78)

Tulen morsian. Tosikertomus noitavainosta Suomessa 1666-1671

äänikirja ja e-kirja


Noitanaisen älä anna elää. (2. Moos. 22:17.)

Tositarina noitavainon kohteeksi joutuneista naisista Ahvenanmaalla, missä vääräuskoisten metsästys kasvoi valtavaksi hysteriaksi.

Kun palavan oikeustajun ja luterilaisen kristinuskon omaksunut tuomari saapuu Ahvenanmaalle, saaren arkiset loitsimisen perinteet kääntyvät yllättäen yhteisöä vastaan. Kuolemantuomion saattaa pian saada mitä vähäisimmästä syystä. Hallitsemattomassa ilmiantojen ketjussa, peukaloruuvien kiristyksessä ja mestaustuomion pelossa kukaan ei enää ole turvassa. Naiset pakotetaan kääntymään toisiaan vastaan.Teos on ilmestynyt aiemmin nimellä Noitanaisen älä anna elää.

Taiteen lisensiaatti Leena Virtanen on Sipoossa asuva käsikirjoittaja ja dramaturgi. Yhdessä ohjaaja Saara Cantellin kanssa hän on työstänyt Tulen morsiamen tarinan myös saman nimiseksi elokuvaksi.


Lukija: Kati Tammensola
Kesto:

3.7

78 arvosanaa

Jonna

16.8.2023

Paljon oikeudenkäyntejä ja tapahtuneita asioita noitavainoista Ahvenanmaalla, Ruotsissa ja Suomessakin.. Välillä tarinat niin samankaltaisia, että tuli tunne, että sama oikeudenkäynti vaan jatkuu ja jatkuu ja syytettynä sama henkilö. Kirja kuitenkin sisälsi useita oikeudenkäyntikertomuksia.

Heidi-Maaria

23.7.2022

Todella hyvin ja perusteellisesti kirjoitettu. Historian kirjana hyvä.

Pekka

4.10.2020

Hurjaa ollut touhu siihen aikaan. Kirjasta olisi toivonut vähän enemmän romaania kuin tietokirjaa.